Malé Karpaty 2. časť – Vápenná, Skalnatá, Veľká Homoľa

V minulej časti psíčkarsko výletníckej série z Malých Karpát som popísal vrcholy Záruby a Čierna Skala. V tejto časti zmapujem tri ďalšie vrcholy – Vápenná (752 m.n.m.), Skalnatá (704 m.n.m.) a Veľká Homoľa (709 m.n.m.).

Vápenná (752 m.n.m.)

Mapka vystrihnutá z turistickej mapy na www.hiking.sk

Zvolená trasa začína aj končí v dedine Sološnica, kde nás zelená značka po chvíli dovedie k zaujímavej, vysoko designovej studničke, kde sa môžeme občerstviť.

Následne cesta pokračovala po červenej značke až na vrchol. Vápenná poskytuje naozaj veľmi pekné výhľady aj vďaka rozhľadni, ktorá má ako bonus na sebe napísané aj takéto posolstvo příštím generacím:

Cesta po celý čas kontinuálne stúpa do kopca (teda až na to, keď sa vraciame, vtedy zase klesá, to dá rozum). Nájdu sa aj trochu strmšie úseky, ale napriek tomu osobne hodnotím túto trasu za nie príliš náročnú.

Celú trasu a pár fotiek si môžete mrknúť v tomto videu:

Viacej fotiek nájdete v tejto galérii:

Skalnatá (704 m.n.m.) a Veľká Homoľa (709 m.n.m.)

Tieto dva vrcholy som navštívil v rámci jednej trasy. Trasa začala od rázcestníku „Pánsky dom“ (na mape na pol ceste medzi Zochovou chatou a Čermákom). Odtiaľ po žltej na Čermák a ďalej po červenej až na Skalnatú. Nazad na Čermák a potom po zelenej a kúsok po červenej na Veľkú Homoľu. Pozor, tá zelená je tu akosi čarovne ukrytá a nejeden turista (presne dvaja) tu poblúdili a pýtali sa ma „prosímvás, nevideli ste tu niekde zelenú značku?“. Moderná technika v podobe mapy cézet zaúradovala, zelená značka sa našla a všetci sa zachránili. Z Veľkej Homoly som pokračoval po červenej smerom na Zochovu chatu. Na pól ceste medzi bodmi „Nad hvezdárňou“ a „Tisové skaly“ som to strihol po neoznačenej ceste nazad na Pánsky dom.

Trasa je vcelku nenáročná, veľa sa ide viac menej po rovine. Stúpania boli vždy pred vrcholmi, ale dali sa zvládnuť v pohode.

Mapka vystrihnutá z turistickej mapy na www.hiking.sk

Skalnatá ponúkla zopár výhľadov, ale v porovnaní s Vápennou to nie je až také aktraktívne – ale je to tam pekné. Veľká Homoľa bola jednoznačne najrušnejšie zo všetkých mnou návštívených miest v Malých Karpatoch. Je tam veľká rohľadňa, na ktorú som ale neliezol, pretože sa mi nechcelo riešiť čo zatiaľ so psami.

Celú trasu a pár fotiek si môžete mrknúť v tomto videu:

Viac fotografií nájdete v tejto galérii:

Posledné dva vrcholy mojej malkarpatskej expedície – Somár a Vysoká – popíšem v ďalšej časti. Ak sa Vám článok páčil a inšpiroval Vás k výletu, budem rád za zdieľanie.

Poznáte Malé Karpaty? Boli ste na niektorom z popísaných vrcholov? Dajte vedieť do komentára.

%d blogerom sa páči toto: