Malé Karpaty 1. časť – Záruby a Čierna skala

Výlety v prírode sú jedna z najkrajších aktivít, ktoré si môžeme užívať s našim psom. Užijeme si čerstvý vzduch, pekné výhľady, psy sa unavia, udržujú sa v kondícii a má to aj socializačné benefity – nové miesta, podnety, stretnutia s turistami, cyklistami…

Tento rok som navštívil pár miest v Malých Karpatoch a v sérii článkov vám ich stručne predstavím aby ste sa mohli inšpirovať. Prvá časť popisuje dva vrcholy – Záruby a Čierna skala.

Záruby (767,4 m.n.m.)

Vrchol Záruby je najvyšší vrch Malých Karpát. Zvolil som trasu zo Smoleníc. Od veľmi pekného Smolenického zámku po modrej. Na rozcestí kúsok po žltej, ktorá sa následne napája na červenú. Po červenej cez vrchol Havranica až na Záruby. Z vrcholu po zelenej do sedla a po modrej nazad do Smoleníc.

Táto trasa má niečo okolo 9 km a nie je príliš náročná. Trochu zložitejší, skalnatejší úsek je v oblasti žltej značky, ale nie je to nič hrozné. Poriadny strmák je potom v oblasti zelenej značky medzi vrcholom Záruby a sedlom. To by sa mi smerom hore asi veľmi nechcelo, smerom dole to ušlo 🙂

Mapka vystrihnutá z turistickej mapy na www.hiking.sk

Celú trasu a pár fotiek si môžete mrknúť v tomto videu:

Viacej fotiek nájdete v tejto galérii:

Na záver výletu je možné sa osviežiť v neďalekej vodnej nádrži Buková:

Mapka vystrihnutá z turistickej mapy na www.hiking.sk

Fotky z kúpačky si môžete pozrieť tu:

Čierna skala (662 m.n.m.)

Vrchol Čierna skala poskytuje veľmi pekné výhľady. Okrem samotného vrcholu je cestou hore ešte vyhliadka Kršlenica. Čo sa výhľadov týka, Čierna skala podľa mňa vyhráva nad Zárubami. Zvolil som trasu z Plaveckého Mikuláša po žltej tam aj nazad. Trasa má okolo 8 km a zahrňuje dva trochu strmšie úseky. Jeden hneď na začiatku a potom jeden v závere – ale nič hrozné.

Mapka vystrihnutá z turistickej mapy na www.hiking.sk

Priebeh trasy si a zopár fotiek si môžete pozrieť v tomto videu:

Viacej fotiek nájdete v tejto galérii:

Ďalšie výlety v Malých Karpatoch popíšem nabudúce. Dúfam, že sa vám článok páčil a prípadne inšpiroval k návšteve nových miest. Boli ste už na Záruboch alebo na Čiernej skale? Napíšte do komentára.

%d blogerom sa páči toto: