Moje psíčkarské desatoro

Vo svojom živote so psami sa snažím riadiť určitými zásadami – niekedy viac a niekedy menej úspešne – ale snažím sa. Dlhodobo som sa nad nimi až tak veľmi vedomo nezamýšľal, ale poslednú dobu som pocítil potrebu zamyslieť sa nad nimi a zadefinovať ich.

Inšpirovalo ma k tomu aj zhliadnutie tohto videa. Vzniklo tak moje psíčkarské desatoro. Tieto body mi pomáhajú žiť spokojnešie. Vyhovujú mne a nikoho nenabádam k praktizovaniu. Ak vám ale niečo z toho dáva zmysel, smelo do toho a možno vám to prinesie nejaký úžitok.

Nebudem ich rozpisovať detailne. Viac sa prípadne o každom bode rozpíšem v samostatných článkoch. Ak už sa tak stalo, dám tieto články do odkazu k danému bodu.

1 – Vždy zachovaj kľud – kľud a rozvaha je jednoznačne navyššia hodnota. Preto, lebo bez toho môže byť všetko ostatné zbytočné. A naopak mnohé iné nedostatky to dokáže „vyvážiť“. Viac v tomto článku.

2 – Hľadaj rovnováhu – rozmýšľal som, čo vlastne robí ten najväčší rozdiel medzi úspechom a neúspechom v tréningu. Dospel som k tomu, že je to schopnosť aplikovať veci v správnej miere. Vybalancovať jednotlivé prvky podľa toho, ako to vyžaduje daná situácia. Ani veľa ani málo, v tom je to umenie! Viac v tomto článku.

3 – Nerieš ideológie a „škatuľky“– nie je to dôležité. Dôležité je, či niečo dáva alebo nedáva zmysel tebe, či niečo je alebo nie je pre teba a tvojho psa užitočné a či to v praktickom, reálnom živote prináša výsledky.

4 – Automaticky nič neodsudzuj – nič nie je automaticky „dobré“ alebo „zlé“. Záleží od kontextu a od konkrétnej aplikácie. Všetko je možné buď použiť alebo zneužiť. Ako v klasickom príklade s ohňom – môže nám poskytnúť teplo a bezpečie, ale aj podpáliť dom. Je to ten istý oheň, ale raz nám pomáha a raz je deštruktívny. Všetko je potrebné najprv pochopiť a aplikovať vhodným spôsobom.

5 – Nenechaj sa ľahko ovplyvniť – je síce potrebné učiť sa, pracovať na sebe a nechať si niekedy poradiť. Ale na druhej strane pozor na bezhlavé preberanie názorov a následnú nekonzistentnosť. Viac v tomto článku.

6 – Nekritizuj ostatních a nedávaj nevyžiadané rady – sústreď sa na seba a svoje problémy a rob to najlepšie ako vieš. Nechaj ostatných aby to tiež robili najlepšie ako vedia. Inými slovami – ako povedal jeden múdry človek – „nesuď když víš hovno“. Viac v tomto článku.

7 – Trénuj najlepšie ako vieš – neexistuje jeden spôsob ako trénovať „správne“. Existujú len rôzne možnosti a cesty, každá so svojimi výhodami a väčšími či menšími nevýhodami a rizikami. Snaha robiť všetko „správne“ – dosiahnuť nejaký ideál – kladie príliš vysoké nároky na nás aj na psa, môže viesť k nespokojnosti a vyčerpaniu. Nesnaž sa trénovať „správne“, ALE najlepšie ako v danom čase a za daných okolností vieš. Viac v tomto článku.

8 – Akceptuj momentálne krátkodobé výkyvy a pochybenia – človek aj pes sú živé bytosti a teda majú rôzne nálady a môžu robiť chyby. Taktiež málo vecí je čiernobielych, akože „pes buď ťahá, alebo neťahá“, „pes buď je reaktívny alebo nie je“, atď. Je potrebné teda sedovať dlhodobý trend. Nechci 100%, ale na druhej strane daj pozor na frekvenciu a mieru pochybení. Z dlhodobého pohľadu by to malo byť „v pohode“. Viac napríklad v tomo článku.

9 – Nemaj nároky len na svojho psa, ale aj na seba – nie je fér chcieť, aby sa zepšoval a robil pokroky iba tvoj pes. Snaž sa byť svojmu psovi čo najlepším majiteľom. Uč sa, vylepšuj svoje načasovanie, svoju techniku, pracuj na svojich zlozvykoch a slabých stránkach, atď.

10 – Buď ohľaduplný k okoliu – uvedom si, že na svete nie si len ty a tvoj pes. Sú tu aj iní ľudia a iné živočíchy. Niekto nemusí mať rád psy, môže sa ich báť, alebo má iný problém. Keď treba, používaj vodítko, náhubok či iné opatrenia. Netrénuj psa len pre svoje vlastné potreby, ale aj preto, aby si neobťažoval a neohrozoval okolie. Či už je to sused, srnka v lese, alebo cudzí pes, ktorý je po operácii a potrebuje kľud. Pred kontaktom s iným psom si to treba pokiaľ možno vzájomne odsúhlasiť s jeho majiteľom.

%d blogerom sa páči toto: