Hlavne kľud

Počas svojho života so psami som sa naučil, že je veľmi dôležité vedieť zachovať kľud. Kľud je najdôležitejšia hodnota. Kľudom mám na mysli opak hnevu, zlosti a frustrácie. Za všetkých okolností je dôležité neprepadnúť týmto stavom. Ako som sa naučil – nemôžeme si síce vybrať ako sa bueme cítiť, ale môžeme si do značnej miery vybrať ako s daným pocitm naložíme a ako sa zachováme.

Netvrdím to na základe toho, že by som ja dokázal zachovať vždy chladnú hlavu. Práve naopak – sú chvíle, kedy sa mi to vôbec nedarí. Ale práve vďaka tomu si uvedomujem tú dôležitosť. Je to taký ten koncept, kedy vďaka zime vieme oceniť teplo, vďaka tme svetlo…

Prečo je kľud taký dôležitý?

  1. Psychický stav a chovanie človeka má vplyv na stav a chovanie psa. Niektoré psy môžu byť citlivejšie ako iné a môže to mať teda väčší či menší dopad. Ale tak či onak hnev a frustrácia určite ničomu nepomôžu.
  2. Jedna a tá istá situácia môže navonok pôsobiť úplne inak, podľa toho, akú „vedu“ či „drámu“ z toho človek urobí. Kľudné vystupovanie môže mnohé „zachrániť“ a naopak.
  3. Neschopnosť zachovať pokoj môže viesť k tomu, že nebudeme k psovi fér a pes bude zmätený. Keď budeme podráždený, tak budeme mať vyššie nároky – budeme „prísnejší“ ako keď sme v pohode.
  4. Kľud a rozvaha môžu v niektorých situáciách vynahradiť presné učebnicové znalosti či dokonalú techniku – a naopak tieto znalosti či technika nemusia viesť nikam ak bude tréner nervózny a frustrovaný.
  5. No a v neposlednom rade – prečo by vôbec niekto chcel prežívať frustráciu, nervozitu, hnev…? Alebo praktizovať niečo, čo mu tieto pocity spôsobuje?

Aby som to zhrnul – kľud a rozvaha je jednoznačne navyššia hodnota. Preto, lebo bez toho môže byť všetko ostatné zbytočné. A naopak mnohé iné nedostatky to dokáže „vyvážiť“. Preto osobne odporúčam každému, aby na tejto stránke svojej osobnosti pracoval.

Je niečo čomu sa venujete alebo čo praktizujete pre posilňovanie schopnosti zachovať kľud, rozvahu a zvládať neľahké situácie?

%d blogerom sa páči toto: